Καρπενήσι

karpenisi_50Αλπικό τοπίο, άγρια ομορφιά και ένα ελατοδάσος στα πόδια σας!  Αυτό είναι το Καρπενήσι. Τόπος που τον αγαπούν οι σκιέρ για το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι, οι φυσιολάτρεις για τις πεζοπορικές διαδρομές στα φαράγγια  «Μαύρη Σπηλιά» και «Πάντα Βρέχει» αλλά και οι προσκυνητές για την Παναγία την Προυσιώτισσα. Το Καρπενήσι μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για γραφικές  διαδρομές στα χωριά της Ευρυτανίας που θα σας φέρουν σ’ επαφή με  μοναδικά φυσικά τοπία, όπως τη Λίμνη των Κρεμαστών. Όσο αφορά τη διαμονή, το Καρπενήσι  περηφανεύεται για τις υποδομές του. Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες από τη μια, παραδοσιακοί ξενώνες από την άλλη, συνθέτουν  ένα τουριστικό σκηνικό υψηλών προδιαγραφών.

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα και υγιεινότερα θέρετρα της Ελλάδας. Τα καταπράσινα βουνά, τα γραφικά χωριουδάκια και το χιονοδρομικό κέντρο, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών αποδράσεων. Η καθαρή ατμόσφαιρα, το ξηρό και υγιεινό κλίμα, τα πλατάνια, οι καστανιές και τα έλατα που περιτριγυρίζουν την πόλη και τα γύρω χωριά, κάνουν τον τόπο ιδανικό για χειμερινές αλλά και θερινές διακοπές. Αξίζει να πιει κανείς το κρυστάλλινο νερό που ρέει από τις πέτρινες φυσικές βρύσες των χωριών του νομού. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού. Ο επισκέπτης θα απολαύσει το σκι στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαθέτει επτά αναβατήρες, δΜε αφετηρία το Καρπενήσι αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα διάσπαρτα χωριά και να απολαύσει τα παραδοσιακά προϊόντα και την τοπική κουζίνα.

Σε απόσταση 12χλμ. δεκα πίστες και σχολή σκι. Τα ποτάμια και τα φαράγγια της περιοχής προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως rafting, kayak, mountain bike, trekking.

karpenisi_70Οιχαλία ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Καρπενησίου και Εύρυτος ο βασιλιάς της, άριστος χειριστής του τόξου. Στο σημερινό λόφο του Αγίου Δημητρίου, βρίσκονταν ένας από τους αρχαίους οικισμούς της πόλης. Η συγκεκριμένη θέση ονομαζόταν «Παλαιόκαστρο». Εκεί βρέθηκε και ο γνωστός «Θησαυρός του Καρπενησίου» με 35 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας. Από τον αρχαίο οικισμό σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του προμαχώνα. Ένας δεύτερος αρχαίος οικισμός έχει βρεθεί 5 χλμ ανατολικά της πόλης του Καρπενησίου και θεωρείται ότι εκεί ήταν ιερό. Από το σημείο αυτό η θέα προς το Καρπενήσι είναι πανοραμική.

Το σημερινό Καρπενήσι, φαίνεται ότι χτίστηκε στη θέση της παλιάς βυζαντινής πόλης. Το 1393 το Καρπενήσι κατακτήθηκε από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Α΄. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στις εξεγέρσεις του 1600 και 1611 που οργανώθηκαν από το Μητροπολίτη Τρικάλων και Λαρίσσης, Διονύσιο το Φιλόσοφο. Κοντά στο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε το 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης σε μια νικηφόρα κατά των Τούρκων μάχη. Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν το Καρπενήσι στις 23 Νοεμβρίου 1828. Τον 18ον αιώνα, λειτουργεί στο Καρπενήσι η σχολή του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού και έτσι το Καρπενήσι γίνεται πνευματικό κέντρο της περιοχής.

karpenisi_60Αν θέλετε η βόλτα σας στο Καρπενήσι να ξεκινήσει με θέα από ψηλά, ανεβείτε μέχρι το λόφο του Αγίου Δημητρίου. Το Καρπενήσι θα είναι στα πόδια σας. Ο λόφος αυτός έχει ιστορική αξία για το Καρπενήσι.Υπήρξε ορμητήριο των ανταρτών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και σημείο με σημαντκά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην πόλη του Καρπενησίου, αξίζει να επισκεφτείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 16ου αιώνα, με το καμπαναριό που έχτισε ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Στην αυλή του ναού, υπάρχει ανδριάντας του.

Πολλά από τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια του Καρπενησίου έχουν αναπαλιωθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι η βόλτα μέσα στο Καρπενήσι είναι ξεχωριστή. Ένα κοντινό στο Καρπενήσι χωριό, μόλις 3 χλμ, είναι το ιστορικό Κεφαλόβρυσο. Εδώ υπάρχει μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη μιας και σ’ αυτό το χωριό, έχασε τη ζωή του σε μια νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη.

Στο Κλαυσί, 8 χλμ από το Καρπενήσι βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδη με το ξεχωριστό ψηφιδωτό του, ενώ στις Κορυσχάδες, στο ιστορικό σχολείο όπου το 1944 έλαβε χώρα το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας, υπάρχουν αντίγραφα φωτογραφιών από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή.

Στο Καρπενήσι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Μονή Προυσού, μοναστήρι σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο, τόπος θρησκευτικής κατάνυξης. Γύρω από τη Μονή ορθώνονται οι «Πύργοι του Καραϊσκάκη». Χτίστηκαν για να προστατέψουν το μοναστήρι από τις επιδρομές των Τούρκων.

Και αν για σας χειμερινός προορισμός σημαίνει σκι και παιχνίδια στο χιόνι, το Καρπενήσι θα σας ανταμείψει. 11 χλμ από το Καρπενήσι βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου με πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας.

Αλλά και οι φυσιολάτρεις μπορείτε σε μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή, στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, να βρεθείτε σ΄ένα δάσος με καταρράκτες. Η διαδρομή ξεκινά μετά το χωριό Προυσός, στο ύψος της γέφυρας της Καστανιάς. Για τους τολμηρούς πεζοπόρους υπάρχει το φαράγγι «Πάντα Βρέχει», που το διάστημα καλοκαιριού και αρχών φθινοπώρου, μπορείτε να το διασχίσετε και να απολαύσετε το μπάνιο σας στους καταρράκτες του φαραγγιού.

karpenisi_10Πως να φτάσετε …
Οδικώς το Καρπενήσι απέχει 285 χλμ από την Αθήνα και 380 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και σε 4 ώρες από την Θεσσαλονίκη.Το οδικό δίκτυο προς το Καρπενήσι είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση.

Χρήσιμα τηλέφωνα …
Χιονοδρομικό Κέντρο : 2237021112, 2237023506
Δήμος Καρπενησίου : 2237021016
ΚΤΕΛ Καρπενησίου : 2237080013
Ταξί Καρπενησίου : 2237022100, 2237022666
Αστυνομία Καρπενησίου : 2237023666

Βίντεο παρουσίαση του Καρπενησίου

Μονοπάτια Διασχίσεων για Πεζοπορία στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία

monopatia_01_athlitiko-kentro-karpenisiou-kafalovriso-klafsi
Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου – Κεφαλόβρυσο – Κλαυσί
monopatia_02
Κλαυσί – Νερόμυλος του Ξεκάρφωτου – … – Άγιος Νικόλαος – Άγιος Λεωνίδης
monopatia_03
Άγιος Δημήτριος – Κεφαλόβρυσο – Κορυσχάδες – Γοργιανάδες – Χαλίκι
monopatia_04
Κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο – Ανεβαίνοντας το λόφο πάνω από το Κρίκελλο
monopatia_05
Ανιάδα – Λακκώματα – Καταφύγιο Καλιακούδας – Μεγάλο Χωριό
monopatia_06
Μεγάλο Χωριό – Γαύρος – Παλιό Μικρό Χωριό
monopatia_07
Μονή Προυσού – Αλλαντοποιείο Στρεμμένου – Μαύρη Σπηλιά

Μονοπάτια Ψηλών Κορυφών για Πεζοπορία στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία

monopatia_08
Αγία Παρασκευή – Καραούλια – Ψηλή Κορυφή Βελουχίου
monopatia_09
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου – Ψηλή Κορυφή Βελουχίου
monopatia_10
Παλιό Μικρό Χωριό – Ποτιστής – Κορυφή Χελιδόνας
monopatia_11
Μεγάλο Χωριό – Καταφύγιο – Καλιακούδας – Διάσελο Καλιακούδας – Κορυφή Καλιακούδας

Φυσικό Κάλλος στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Λίμνη Μικρού Χωριού – Η ηρεμία που επικρατεί θα σας χαλαρώσει
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η αλπικού τύπου λίμνη στο Βελούχι – Πηγή ζωής στο Αλπικό τοπίο
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει – Το νερό που πέφτει κατά μήκος του σαν βροχή
monopatia_11
Φαράγγι Πάντα Βρέχει – Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας
Πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Selestina Boutique Hotel
Διεύθυνση
Καλέστε μας